TİKA Başkanı , “Şuşa Beyannamesi” ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir yol haritası olacaktır

TİKA Başkanı , "Şuşa Beyannamesi" ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir yol haritası olacaktır.
TİKA Başkanı , “Şuşa Beyannamesi” ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir yol haritası olacaktır

TİKA Başkanı , “Şuşa Beyannamesi” ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir yol haritası olacaktır – Röportaj

Azerbaycan temsilcimiz Ülkər Piriyevaya verdiyi röportajda – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bakü Başkanı Sayın Teoman Tiryaki, “Azerbaycan’da görev yaptığım dönemde Karabağ Zaferin’e tanıklık etmem en unutulmaz anı olarak kalacaktır” diye, tarihe not düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iki ülke arasında “Şuşa Beyannamesi”ni imzaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, “Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimizin yeni dönemdeki yol haritasını belirledik.” dedi. Aliyev ise Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan “Müttefiklik Sözleşmesi”nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması’na atıfta bulunulduğunu bildirdi.
– Şuşa Beyannamesinin önemi ile ilgili Bakü TİKA Başkanı olarak sizin de fikirleriniz bizim için çok önemlidir…
İşgalden kurtulduktan sonra bölgeye ilk resmi ziyaretin Cumhurbaşkanımızın yapmasının, ülkelerimiz arasındaki var olan çok yönlü ikili ilişkilerin daha da pekiştirilmesine zemin sağlayacak olan beyannamenin Türk dünyasında önemli yeri olan Şuşa’da imzalanmasının tarihi önemi vardır.

“Şuşa Beyannamesi”, savunma, ekonomik, enerji, savunma sanayi, ulaşım gibi birçok alanda ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bir yol haritası olacaktır.

Coğrafyada istikrarın ve güvenliğin sağlanması, ekonomik ve ulaşım ağlarının yeniden tesis edilmesi açısından beyanname bölgedeki bütün ülkeler için önem arzetmektedir. Şuşa Beyannamesi aynı zamanda Türkiyenin, hak davasında en başından sonuna kadar kardeş Azerbaycan’ın yanında olduğunu dünyaya bir daha gösteren bir mesaj niteliği taşımaktadır. Tarihi ilişkilerimiz, her alanda var olan ikili iş birliklerimizin beyannamenin de ötesinde daha da genişleyeceğine ümid ediyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan Şuşa’da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz diye not düşmüşdü.
– TİKA-nın da Şuşada temsilciliğinin açılması düşünülüyormu?
TİKA olarak 1994 yılından itibaren kardeş Azerbaycan’da eğitim, sağlık, kültür, tarım, turizm, idari altyapılar gibi birçok alanda projeler gerçekleştiriyoruz. Faaliyete başladığı günden buyana farklı alanlarda 1200’den fazla proje hayata geçirdik. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz proje ve faaliyetlerde Karabağ göçmeni ve çatışma hattına yakın bölgelerde yaşayan aileler özel ilgi odağımız olmuştur.

Karabağın işgalden kurtulmasıyla, bölgenin yeniden kurulması ve kalkınması, göçmenlerin kendi yurt yuvalarına döndükten sonra gelir getirici ve istihdam sağlayıcı projeler gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

İnsanların yurtlarına dönmesiyle TİKA olarak ülkenin öncelik ve ihtiyaçları doğrultusunda proje ve faaliyetlerimize devam edeceğiz.

Bu çerçevede, Şuşa’da TİKA’nın temsilciliğinin açılması şuan için Başkanlığımızın gündeminde bulunmamaktadır. Ancak, bahsettiğim faaliyetlerin gelecekte artması durumunda Başkanımız ve Bakanımız tarafından uygun görülürse Şuşa’da bir TİKA irtibat ofisinin açılması gündeme gelebilir.

Türkiye, uluslararası ilişkilerden ekonomiye, sanattan sosyolojiye etkin olduğu her alanda yüksek performans göstermiş; etkili kararlar alarak ve doğru adımlar atarak kalkınma tecrübeleri konusunda diğer ülkeler için bir model haline gelmiştir. Aynı şekilde, TİKA, Türkiye’nin kalkınma tecrübesinin başka ülkelerle paylaşılması ve “işbirliği ortaklığı” anlayışı ile çalışmaktadır. Azerbaycan TİKA Başkanı olarak 3 yıllık görevinizi üst düzeyde yaptınız, onlarca değerli projelere imza attınız, biliyoruz ki, görevinizi tamamlamanıza artık sayılı günler kalmakta.
– Mümkünse, Azerbaycanla bağlı bir anınızı bizimle paylaşmanızı isterdik..
Yurt dışında birçok ülkede uzun ve kısa süreli görev yaptım. Kardeş Azerbaycan’da da görev yapmak nasibimiz oldu. Ülkelerimiz ve insanlarımız arasında var olan ve dünyada başka hiç bir örneği bulunmayan kardeşlik bağlarının ne kadar güçlü olduğuna şahit olma fırsatı buldum. Azerbaycan’da bulunduğum 3 yılda bir çok güzel anılar biriktirdim.
2019 yılında Azerbaycan’da bir ilk olan Milli Yayla Festivali gerçekleştirdik. Açılışına enaz 30 bin kişinin ve dünyanın birçok yerinden davetlilerin katıldığı Festivali Ermenistan ile sınır bölgesinde, Gedebeyde düzenledik. Bir sonraki Festivalin Şuşada, Kelbecerde, işgalde bulunan topraklarımızda yapmak o dönemde bir umuttu. Artık bu umut gerçeğe dönüşmüş, işgal altındaki topraklarımız kurtulmuş ve inşallah önümüzdeki dönemlerde Karabağ’da bu festivali düzenlemek hedefimiz.

30 yıldan fazla işgal altında bulunan topraklarımızın kurtulması da benim Azerbaycan’da görev yaptığım döneme rastlamasın da benim için ayrı bir mutluluk kaynağı.

Anılarla zengin kardeş Azerbaycan’da böyle bir tarihi döneme tanıklık etmek benim için en unutulmaz anı olarak kalacaktır.
Teşekkürler!

Not – TİKA’nın Azerbaycan’da bugüne kadar yürüttüğü faaliyetler gerçekten de takdire şayandır.
Azerbaycan’daki üç yıllık faaliyeti sırasında ülkemizde onlarca değerli projelere imza atan ve gerçekleştiren Sayın Teoman Tiryaki bey’e bundan sonraki çalışmalarında başarılar dileriz!

Yayın Tarihi: 05 Temmuz 2021

Son Güncelleme: 05 Temmuz 2021

DÜNYA, EKONOMİ, GÜNCEL, KÜLTÜR SANAT, SİYASET