Milletvekili Meşhur Memmedov, “Biz sadece toprak bütünlüğümüzü değil, milli gururumuzu da restore ettik” – ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Biz sadece toprak bütünlüğümüzü değil, milli gururumuzu da restore ettik” - ÖZEL.
Milletvekili Meşhur Memmedov, “Biz sadece toprak bütünlüğümüzü değil, milli gururumuzu da restore ettik” – ÖZEL

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Biz sadece toprak bütünlüğümüzü değil, milli gururumuzu da restore ettik”– Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri iki yıl önce zaptedilemez bir kale olan Şuşa’yı Ermeni işgalinden kurtararak şanlı bir tarihe imza attı. Evet, bu şanlı tarih ebedi olarak bizimle olacak. Azerbaycan halkı ve gelecek nesiller bu şanlı Zaferimizin haklı gururunu yaşayacaklardır.

Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Zafer Bayramı vesilesiyle Şuşa’da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada da belirttiği gibi, savaşın nihai hedefi Şuşa’yı işgalden kurtarmaktı. Tabii sadece Şuşa Karabağ’ın tacı olduğu için değil. Şuşa’nın stratejik konumu aslında savaşın kurtuluşundan sonra kaderini belirlediği için değil. Yani Şuşa, Azerbaycan halkının kalbi ve ruhu olduğu için, her Azerbaycanlı için kutsal bir yerdir. Evet, bizi Şuşa’ya kavuşturan “Zafer Yolu” yaklaşık iki yıl önce yapıldı. Şuşa’ya rahatlıkla gidebiliyoruz.

Kahraman evlatlarımızın bu uzun yolu dağları, ormanları, vadileri ve patikaları aşıp, kanlı dövüşlerde düşmanı yenerek Şuşa’ya yanaştıklarını belirtmek isterim. Sonra sarp kayalara tırmandılar, hafif silahlarla göğüs göğüse çarpışmalarda düşmanı yendiler, düşmanı topraklarımızdan kovdular ve Şuşa’da üç renkli bayrağımızı kaldırdılar. Şuşa’nın alınmasından sonra askerlerimizin izlediği müharebe yolu askeri tarihte bir yenilik haline geldi, ilgi uyandırdı ve evet, şu anda askeri ders kitaplarında yer almakta ve nüfuslu ülkelerde öğretimektedir. Böylece 27 Eylül’de Şuşa’ya giden yol başlamış oldu. Savaşın ilk gününden son gününe kadar, 44 gün boyunca Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri sadece ilerledi, bir gün bile geri adım atılmadı. Şunu belirtmeliyim ki, Ermeni ordusunda 10 binden fazla firari varken, Azerbaycan ordusunda tek bir firari yoktu. Bu, halkımızın yüksek ahlaki niteliklerini gösteriyor. Evet askerlerimiz ölüme gidiyordular, “öldü var, döndü yok” onlar sloganıyla savaşa gittiler. İşgal sırasında Ermenistan’ın resmi propaganda ve medya kaynakları tüm dünyaya ve aynı zamanda Azerbaycan halkına Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü savaş yoluyla asla geri getiremeyeceği fikrini aktarmaya çalıştı. Ancak propagandaları başarısız oldu. Azerbaycan halkı tek yumrukta birleşti ve tarihi misyonunu yerine getirdi. Böylece savaşa giden yol birçok istikametten geçti.

Her şeyden önce, ordumuzu gerekli silah ve teçhizatla donatmamız gerekiyordu. Bunun için de güçlü bir ekonomiye ihtiyaç vardı. Azerbaycan bağımsızlığını kazandığında ülkenin mali ve ekonomik durumu çok zordu. Bu nedenle, güçlü bir ekonomi inşa etmek, savaşı kazanmada önemli bir faktör olarak kabul edildi ve biz de bunu üstün seviyede başardık. Ekonomimiz güçlendi, kimsenin yardımına ihtiyacımız yok, kimseye bağımlı değiliz. Halihazırda dünyanın farklı yerlerinde yaşanan ekonomik süreçler, zorluklar ve krizler Azerbaycan ekonomisinin istikrarlı bir ekonomi olduğunu göstermektedir. Böylesine ağır bir savaştan çıkan ülke, iki yıldır kurtarılan topraklarda büyük çaplı inşaat çalışmaları yürütüyor. Tüm bu çalışmaların mali kaynağının Azerbaycan’ın bütçesi olduğunu belirtelim. Bu iki yıl boyunca hiçbir ülke, kuruluş veya bağışçıdan bir manat bile yardım almadık. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde ülke vatanseverlik konularında çok aktif bir politika izledi. Genç nesli vatanseverlik ruhuyla eğitmek, devlet politikasının ana yönlerinden biridir. Gençlerimizin vatansever, vatana bağlı olduklarını İkinci Karabağ Savaşı çok net bir şekilde göstermiştir.

Evet, iç istikrar, milli birlik, milli dayanışma, halk-iktidar birliği; Bütün bunların ülkemizde yürütülen devlet politikasının büyük bir sonucu olduğunu …

Yayın Tarihi: 13 Kasım 2022

Son Güncelleme: 13 Kasım 2022

KÜLTÜR SANAT