İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, Bakü’de Botanik Enstitüsü’nün yeni binasının açılışına katılarak Botanik Bahçesi’nde yapılan çalışmalarla tanıştı.
2024
https://x.com/YAP_1992/status/1804143724873633902
İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, Bakü’de Botanik Enstitüsü’nün yeni binasının açılışına katılarak Botanik Bahçesi’nde yapılan çalışmalarla tanıştı.
https://x.com/YAP_1992/status/1804143724873633902
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, Bakü’de yeni inşa edilen Botanik Enstitüsü binasının açılışına katılarak Botanik Bahçesi’nde yapılan çalışmalarla tanıştı.
Bakü Şehri Yürütme İdaresi Başkanı Eldar Azizov, Devlet Başkanı ve eşine Merkez Botanik Bahçesi’nde yürütülen yeniden inşa ve inşaat çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Prezident İlham Əliyev və birinci xanım Mehriban Əliyeva Bakıda Botanika İnstitutunun yeni binasının açılışında iştirak edib və Nəbatat Bağında görülən işlərlə tanış olublar. pic.twitter.com/gqxUFYJNqg
— Mehriban Aliyeva (@1VicePresident) June 21, 2024
45 hektardan fazla alanı kapsayan bahçede 247 ağaç türü ve 162 tür çalının koruma altına alındığı bildirildi. Yeniden yapılanma sırasında Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı Botanik Enstitüsünün 1935-1938 yıllarında inşa edilen idari binası bakımsız durumda olduğundan buraya yeni bir bina inşa edildi. Beş kattan oluşan yeni binanın toplam alanı 3700 metrekaredir. Binanın birinci katı laboratuvar bölümlerinden oluşmaktadır. Bitki kaynakları ve etnobotaniğin yanı sıra tohum bankası ve bitki tanıtım departmanları da burada bulunmaktadır. Binanın ikinci katında 80 kişilik bir toplantı salonu, üç laboratuvar, bir savunma konseyi, Botanik Enstitüsü bilimsel konsey sekreterliği ve muhasebe bulunmaktadır. Üçüncü katta ise jeobotanik, halkla ilişkiler, deneysel botanik ve uluslararası ilişkiler bölümleri faaliyet gösterecek. Yüksek bitkilerin sistematiği ve herbaryum fonu dördüncü katta yer almaktadır. Botanik Enstitüsü Herbaryum Fonu, enstitünün kurulduğu 1936 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Burada Azerbaycan’ın yanı sıra diğer ülkelerin florasının da altı yüz bine yakın türü korunuyor.
Aynı zamanda Merkez Botanik Bahçesi’nin 1937 yılında inşa edilen ve tamamen kullanılamaz hale gelen 900 metrekarelik hilal şeklindeki idari binası da elden geçirildi.
President of the Republic of Azerbaijan Ilham Aliyev and First Lady Mehriban Aliyeva participated in the opening of the new building of the Institute of Botany in Baku and reviewed the developments at the Botanical Garden. pic.twitter.com/eSRcEmWAsE
— Mehriban Aliyeva (@1VicePresident) June 21, 2024
Merkez Botanik Bahçesi’nde inşaatı devam eden modern limonluk da denetlendi. Limonluğun 19 metre genişliğinde, 47 metre uzunluğunda ve 15 metre yüksekliğinde olduğu bildirildi. İçeride yerden 3 metre yükseklikte bir köprü ve her iki kapıyı birbirine bağlayan bir patika bulunmaktadır. Limonluk modern ısıtma, soğutma ve nemlendirme ekipmanlarıyla donatılacak. Üzerinde bulunan 40 adet cam sistemi otomatik olarak açılarak mevsimsel havalandırma sağlayacaktır.
1934 yılında kurulan Merkez Botanik Bahçesi’nin, Azerbaycan florasında bulunan bitki türlerinin ve gen havuzunun korunması amacıyla bilimsel-araştırma kurumu olarak faaliyet gösterdiğini belirtmek gerekir. Azerbaycan bağımsızlığını kazandıktan sonra çevre ve ekolojinin korunması alanında devlet politikası Büyük Lider Haydar Aliyev’in liderliği döneminde oluşmaya başladı. Şu anda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkemizdeki bitki biyolojik çeşitliliğinin korunması ve verimli kullanılması konularına özel önem vermektedir. Merkez Botanik Bahçesi’ndeki yeniden imar çalışmaları Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın ilgili emirleri doğrultusunda gerçekleştirildi.
https://x.com/YAP_1992/status/1804143724873633902
Şu anda Merkez Botanik Bahçesi’nde “Bitki ekolojisi”, “Süs bitkilerinin tanıtımı ve seçimi”, “Gıda ve şifalı bitkilerin biyokimyası”, “Odunsu bitkiler”, “Tropikal ve subtropikal bitkiler” laboratuvarlarının yanı sıra “Stratejik bitkiler” laboratuvarları da bulunmaktadır. geliştirme, uluslararası işbirliği ve proje yönetimi”, “Biyolojik koleksiyonlar”, “Bahçe Bitkileri ve Peyzaj”, “Tedarik ve Servis” ve diğer departmanlar faaliyet göstermektedir.
Botanik Enstitüsü’nde 4 yerel ve 2 uluslararası veri tabanı bilimin bilgi sağlama sisteminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacına hizmet etmektedir.
Botanik Enstitüsü, bu yıl COP15’te kurulan “Kurak Topraklar için Biyolojik Çeşitliliği Koruma İttifakı”nın (BCAA-Kurak Topraklar için Biyolojik Çeşitliliği Koruma İttifakı) üyesi seçildi.
Büyük boyutlu görseller
TÜM YAZILAR
HABERLER
BELGELER
VİDEOLAR
RESİMLER
Kaynak:https://president.az/az/articles/view/66299
https://x.com/YAP_1992/status/1804143724873633902