Hemoroid hastaları için öneriler ve güncel tedavi yöntemleri

Hemoroid hastaları için öneriler ve güncel tedavi yöntemleri

SAĞLIK 

Hemoroid hastaları için öneriler ve güncel tedavi yöntemleri
BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Doktorlarından Doç. Dr. Hüseyin KADIOĞLU Hemoroid hastaları için önerilerini ve bu alanda son güncel tedavi yöntemlerini anlattı: “Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid yaygın bir hastalıktır. Ancak birçok hasta utandığı ve acısından çekindiği için muayene olmak istemeyebiliyor. Basur, tedavisi mümkün olan sanıldığından daha kolay yöntemlerle çabuk iyileşme sağlanabilen bir hastalıktır.

Makat bölgesinin sık rastlanan hastalıklarından biri olan hemoroid aslında normal anatomik yapılar olan hemoroidal yastıkçıkların büyümesidir. Her insanda bulunan hemoroidal yastıkçıklar normalden daha büyük olduğu ve kişiye şikayet verdiği zaman hemoroidal hastalık olarak adlandırılır.

Öncelikle beslenme alışkanlıkları tedavi için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle bazı gıdalardan uzak durmak, bol sıvı tüketmek yaşam şartlarınızı olumlu yönde etkileyecektir.

· Lifli gıdalar ve sıvı tüketimini arttırın, kabızlığa sebep olabilecek gıdalardan uzak durun.

· Acı ve baharat tahrişe sebep olabilmektedir. Bol baharatlı, acılı ve bol salçalı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

· Kırmızı et tüketimini sınırlandırın.

· Tuvalette uzun süre kalmaktan kaçının.

· Uzun süre oturmaktan kaçının. Eğer mesleğiniz gereği uzun süre oturmanız gerekiyorsa belirli aralıklarla mola vermeyi ve molaları ayakta geçirmeyi ihmal etmeyin.

· Genetik olarak kabızlığa yatkınlığınız varsa hemoroide de yatkın olmanız söz konusudur. Şikayetleriniz oluşmadan önce önlem alın ve yaşam alışkanlıklarınızı önceden düzenlemeye başlayın.

Hemoroid belirtileri nelerdir?

Hemoroidal hastalıkta en sık görülen şikayet makatta ağrı ve kanamadır. Bazen hemoroidlerin içine yerleşen kan pıhtıları nedeni ile şiddetli ağrı olabilir. Bunların dışında sıvı dışkının kaçırılması ve kaşıntı gibi şikayetler hemoroidal hastalığın en sık belirtileridir.

Hemoroid nedenleri nelerdir?

En sık nedeni kabızlık ve gebelik olarak belirtilebilir. Hemoroidal hastalığın ana nedeni karın içerisindeki basıncın artmasıdır. Ikınarak büyük abdest yapma alışkanlığı hemoroidal hastalığın önemli nedenlerinden biridir. Bunun dışında özel bir takım durumlarda da (örneğin ileri evre karaciğer sirozu olan insanlarda) hemoroidal hastalık görülebilir.

Hemoroid nasıl önlenir?

Hastalığın en önemli nedeni karın içi basınç artması olduğu için karın içi basıncı arttıran durumlardan kaçınmak hemoroidal hastalığın önlenmesinde alınabilecek en kolay tedbirdir. Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi ve ıkınmadan dışkılama alışkanlığının kazanılması hemoroidal hastalıktan korunmak için alınabilecek tedbirler arasındadır.

Hemoroid tedavisi nasıl olur?

Bu soruya genel bir cevap vermek zordur. Zira kişinin ne kadar rahatsız olduğu ve hayatının ne kadar etkilendiği doktorların karar alma mekanizmasındaki en önemli faktörlerdir. Bazı hastalarda sadece ilaçlarla tedavi önerilebileceği gibi bazı hastalarda ameliyat tercih edilebilir. Ameliyatların birçok farklı yöntemi vardır (lazer hemoroidektomi, stapler hemoroidektomi, hemoroidektomi vb) hangi yöntemin uygulanacağına hekim ve hasta beraber karar verirler.

Hemoroid muayenesi nasıl yapılır?

Hemoroid muayenesinde hastaya özel bir pozisyon verilerek ilk önce gözle değerlendirme yapılır. Sonrasında da kalın bağırsağın son bölümünün değerlendirilebilmesi için parmakla yapılan muayene (Rektal tuşe) vardır. Muayene sonrasında sigmoidoskopi (kalın bağırsağın son 35-50 cm’sinin endoskopisi) veya kolonoskopi (Tüm kalın bağırsağın endoskopisi) yapılabilir.

Hemoroid tedavisinde nasıl beslenmek gerekir?

Önemli olan faktör kabızlıktan uzak durmaktır. Bu yüzden lifli gıdaların bol miktarda tüketilmesi, gün içerisinde yeterince sıvı tüketilmesi ve kabızlık olması halinde hızlı şekilde doktor desteği alınması beslenme için en önemli unsurlardır. Halk arasında bir çok farklı bitkisel desteğin faydalı olacağı şeklinde düşünceler vardır ancak temel unsur kişinin düzenli tuvalet alışkanlığını kazanmasıdır.

Hemoroid tedavisinde ameliyat hangi durumlarda gerekli görülür?

En önemli durum hastanın şikayetlerinin şiddeti ve hayat kalitesinin bozulmasıdır. Bunun dışında evre 4 hemoroid denilen sürekli makat dışında meme olması ve hemoroidal yastıkçıkların içine pıhtı oturması diğer ameliyat sebeplerindendir.” dedi.

 

Related posts