Gazeteci Ülker Piriyeva, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nden yazıyor..

Gazeteci Ülker Piriyeva, Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nden yazıyor.
Gazeteci Ülker Piriyeva, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nden yazıyor..

Gazeteci Ülker Piriyeva, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nden yazıyor..

“Azerbaycanlı Gazeteciler Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde”

Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ve tüm detayları..

Azerbaycanlı Gazeteci heyeti, Şubat ayının ikinci haftasında “Safe Tourism” programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının daveti üzerine Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’i ziyaret etti.

Çok sayıda Azerbaycan haber portalının yanı sıra bizim Temsilcimiz Gazeteci Ülker Piriyeva da aynı ziyarete katıldı.

Gazeteciler Türkiye’nin siyasi kenti ve başkent Ankara’da birçok kültürel mekanı ziyaret etti. Ziyaret arifesinde Azerbaycanlı gazeteciler ayrıca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’ni ziyaret etti.

Modern dünyanın en güzel eserlerinden biri olan ve modern zamanın gereksinimlerini tam olarak karşılayan Millet Kütüphanesi, birçok dikkat çekici detay ile haftanın 7 günü 24 saat açık.

Türkiye Cumhuriyeti, Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esinlenerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı kütüphane haftanın 7 günü 24 saat okurlarına hizmet veriyor. 2016 yılında yapımına başlanan kütüphanenin 125.000 metrekare kapalı alana sahip aynı zamanda 5.000 kişiye hizmet verebilme kapasitesine sahip olduğu belirtiliyor. Kütüphanede 4 milyon baskı, 120 milyondan fazla elektronik yayın, 550 bin elektronik kitap ve nadir eserler bulunmaktadır.

Kütüphane aynı zamanda Türkiye’de yayınlanan tüm yayınların bir kopyasını alır. Öncelikle Mayıs 2016’da Kütüphane ve Basım Müdürlüğü’nün kurulmasının ardından İstanbul ve Afyonkarahisar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kütüphane için yaklaşık 300 kişi çalışmaya başladı.

Kütüphanede yayınlanan kaynakların yanı sıra e-abonelerin ayrıca 100 farklı ülkeden 134 farklı dilde yayınlanmış kitapları, 120 milyon makale ve 201 kilometre uzunluğundaki raflarda raporları bulunmaktadır.

Ayrıca TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından üniversitelere ve araştırma kütüphanelerine sağlanan EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) üyesi olan kütüphane, bu alandaki veri tabanlarına ve elektronik yayınlara da erişime sahiptir.

Cumhurbaşkanlığı Milli Kütüphanesi, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olmasının yanı sıra kitap koleksiyonu ve hizmetleri açısından dünyanın önde gelen kütüphanelerinden biri haline gelmiştir.

Aynı zamanda 5-10 yaş arası kullanıcılar için Nasreddin Hoca Çocuk Kütüphanesi, 10-15 yaş arası kullanıcılar için Gençlik Kütüphanesi ve Görsel ve İşitsel Kütüphane, Nadir Eserler Kütüphanesi, Araştırma Kütüphanesi, Cihannüma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Selçuklu Müzesi ve Sergisi Salon, Anadolu Salonu, Salon, Koltuk, Kitap Şefaati, 500 kişilik konferans salonu, teknoloji dersleri, mesleki eğitim sınıfları, özel grup çalışması ve film izleme platformları, yemekhaneler, seminer salonları, namaz kılmak için alan, çalışanlar ve dinlenmek isteyen okurlar için ek alanlar bulunmaktadır.

16 sütunlu Cihannüma Salonu’nda – Dünya Kütüphanesi Tarihte 16 Türk devletini temsil eden 16 sütunu bulunan Cihannüma Salonu, 3.500 metrekarelik bir alanda 224 kişilik oturma kapasitesi ve yaklaşık 200.000 kitaplık koleksiyona sahip.

Ayrıca görkemli salonun kubbesine Alaq Suresi’nin 4. ve 5. ayetleri de yazılmıştır: “Kalemle yazmayı öğretir, insana bilmediğini öğretir.”

Yabancılar kütüphaneyi nasıl kullanabilir? Kütüphaneyi kullanmak isteyen Türk vatandaşları, e-devlet üzerinden üye olmak için yeni kimlik kartı ile giriş yapabilecek. Eski okurlar, kapıda alacakları geçici bir kimlikle kütüphaneye girebilecekler.

Yabancı vatandaşlar, pasaportlarına karşı düzenlenen geçici giriş kartları ile kütüphane hizmetlerinden yararlanabilirler.

Aşağıdaki hashtagleri kullanarak Türkiye’deki Güvenli Turizm hakkında ilginç bilgiler edinebilirsiniz..

# GoTürkiye
# OnlylnTürkiye
#ReTurkey
#Güvenli Turizm
#ReadyAndSafeTürkiye
#SafeTourismTürkiye

Yayın Tarihi: 24 Şubat 2021

Son Güncelleme: 24 Şubat 2021

Bugün, GÜNCEL