Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie D. Fisher’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie D. Fisher’i kabul etti

GÜNCEL 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie D. Fisher’i kabul etti

.2023

 

 

 

“Fisher’den yeni siyasetimize destek olmasını istedim”

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie D. Fisher’i kabul ederek görüştü.
Kabul sonrasında basına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tatar, göreve yeni atanan Fisher’in, Kıbrıs konusuna yeni girdiğini ve bu yönde temaslar yaptığını söyledi.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar Fisher’e Kıbrıs tarihini, Kıbrıs Türkü’nün verdiği mücadeleyi, müzakereleri ve yeni siyasetlerini anlattıklarını kaydederek resmi müzakerelere başlamak için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tescilinin ön şartları olduğunu da aktardıklarını ifade etti.
Rum yönetimine uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasıyla Rum yönetiminin silahlanmasının Doğu Akdeniz’de gerginliği artıracak olumsuz bir gelişme olduğu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bunun kimseye yarar sağlamayacağı yönündeki görüşlerini Fisher’e ilettiklerini belirtti.

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar Fisher’e, Rum tarafıyla teknik komiteler aracılığıyla yapıcı kurumsal iş birliği çerçevesinde yeni projelere açık olduklarını, bunlardan birisinin, ada etrafındaki doğal zenginliklerin araştırılması için iş birliği olduğunu söylediğini ifade etti.

BM’nin adadaki iyi niyet misyonu kapsamında görüştükleri BM yetkililerine, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü konusundaki duruşlarını sürekli ifade ettiklerini ve BM Güvenlik Konseyi’nin en güçlü üyesi olarak ABD’nin bu konuları yönetip yön vermek durumunda olduğunu Fisher’e söylediklerini de belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “Sürdürülebilir barış için Kıbrıs Türk tarafının siyasetinin öneminin de BM Genel Merkezi’ne iletilmesini, tekrar bir durum değerlendirmesi yapılmasını istedik” dedi.
BM Güvenlik Konseyi kararlarının geçmişte kaldığını, o zamandan bu zamana köprünün altından çok sular aktığını kaydeden ve bunu Fisher’e anlattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı döneminde Kıbrıs Türk tarafına verilen, ancak tutulmayan sözleri Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının görüşü dahi sorulmadan AB’ye alındığını da toplantıda ifade ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Doğu Akdeniz’deki dengelerin değiştiğini, Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki eşitliğin ve Türkiye’nin garantör ülke olarak duruşunun, değişen dengeler ışığında büyük önem arz ettiğini de ilettiği Fisher’den, yeni siyasetlerine destek olmasını istediğini anlatarak AB’in Kıbrıs müzakerelerinde taraf olmasını kabul etmediklerini de Fisher’e söylediğini kaydetti.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-abdnin-kibris-buyukelcisi-julie-d-fisheri-kabul-10829

 

 

 

Related posts