
Birleşik Rusya siber dolandırıcılıkla mücadele önlemlerini güçlendirdi.
2026,
1 Ocak 2026’dan itibaren internet hizmetleri için veri saklama süresi üç yıla çıkarıldı.
Devlet Duma Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi Başkanı Sergei Boyarsky, değişikliklerin sözde bilgi yayım organizatörlerini (IDO’lar) ilgilendirdiğini söyledi .
“Bu liste, kullanıcılara mesajlaşma olanağı sağlayan hizmetleri içeriyor: anlık mesajlaşma uygulamaları, sosyal ağlar, e-posta hizmetleri, forumlar ve iletişim işlevine sahip diğer platformlar. Roskomnadzor, ORI’lerin özel bir kaydını tutuyor ve şu anda yabancı olanlar da dahil olmak üzere 738 hizmeti olan 421 organizatörü içeriyor,” diye açıkladı milletvekili.
Ona göre, metin, ses, görüntü veya video olsun, mesajların alınması, iletilmesi, teslim edilmesi ve işlenmesiyle ilgili bilgilerin yanı sıra kullanıcıların kendileriyle ilgili bilgiler de saklanmalıdır. Bu, hem meta verileri hem de yazışmaları içerir.
Sergey Boyarsky, “Bu şartlar birkaç yıldır yürürlükte; biz sadece saklama süresini uzatıyoruz. Bu, kolluk kuvvetlerinin özellikle dolandırıcılık ve siber suçlar gibi karmaşık, çoğu zaman uzun süren suçları etkili bir şekilde soruşturmasını sağlamak için gereklidir. Deneyimler gösteriyor ki, suçlular aylar hatta yıllar sonra yeniden ortaya çıkabiliyor ve veriler saklanmadan onları takip etmek son derece zor,” dedi.
Ona göre, bu değişiklikler yasalara uyan vatandaşlar için herhangi bir yeni kısıtlama yaratmıyor. Ortalama kullanıcı günlük yaşamında herhangi bir fark hissetmeyecek. Aksine, suç tespitinde bir artış ve bunun sonucunda genel güvenlikte bir iyileşme bekleniyor.
Devlet Duma komitesi başkanı ayrıca, bu yıldan itibaren bankaların şüpheli transfer göstergeleri listesini genişleteceğini (altıdan 12’ye) belirtti. Kriterleri Rusya Merkez Bankası belirleyecek.
“Daha önce, bir müşterinin alışılmadık bir işlemi için (miktar, zaman veya transfer sıklığına bağlı olarak) bir uyarı işareti zaten mevcuttu. Örneğin, iş saatlerinde genellikle küçük miktarlarda para transferi yapan biri aniden gece büyük bir ödeme yaparsa, bankanın buna dikkat etmesi gerekir,” diye belirtti Sergei Boyarsky.
Yeni göstergelerden biri, para transferinden kısa bir süre önce çevrimiçi bankacılıkta veya Gosuslugi portalında telefon numarasının değiştirilmesi ve ayrıca müşterinin cihazında kötü amaçlı yazılım gibi tespit edilen risklerdir.
Yeni kriterlerden bir diğeri de, müşterinin daha önce başka bir bankadan SBP aracılığıyla büyük bir meblağ transfer etmesi durumunda, altı aydır finansal ilişkisi bulunmayan bir kişiye para transferi yapılmasıdır.
Sergey Boyarsky, “Veri depolama ve bankacılık kontrolleri açısından alınan tüm bu önlemlerin, dijital dolandırıcılıkla mücadele kabiliyetimizi önemli ölçüde güçlendireceğine inanıyorum. Bu, Rusya’daki internet ortamını ve finansal hizmetleri vatandaşlar ve işletmeler için daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan sistematik ve iyi düşünülmüş bir çabadır,” diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmacı
Boyarsky Sergey Mihailoviç
Boyarsky Sergey Mihailoviç
Devlet Duma Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojisi ve İletişim Komitesi Başkanı
#Boyarsky
#siberdolandırıcılık
#veri depolama
#internet hizmetleri
Halkın kabulü
Bir itiraz oluşturun
kaynak:https://er.ru/activity/news/edinaya-rossiya-usilila-mery-po-borbe-s-kibermoshennichestvom
