Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, İsrail Azerbaycan Karşılıklı ilişkilerini Anlattı

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov, İsrail Azerbaycan Karşılıklı ilişkilerini Anlattı

GÜNCEL 

ÜLKER PİRİYEVA-AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva `ya  İsrail Azerbaycan ilişkilerinin merkezinde, gelecekteki gelişmeye ve karşılıklı ilgiye dayalı bir politika vardır” diye açıklamada bulundu.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov – “İsrail’de Meron Dağı – Lag ba-Omer dini bayram sırasında bir tribün çöktü ve maalesef onlarca kişi öldü ve 100 e yakın kişi yaralandı. Kardeş İsrail’de olanlar hepimizi şok etti.

Çünkü 44 günlük Vatan Savaşı sırasında İsrail’in ülkemize verdiği maddi ve manevi desteği hepimiz gördük ve asla unutmayacağız. Böylelikle Azerbaycan ve İsrail uzun yıllardır dostane ilişkiler içindedir ve iki ülke arasındaki ciddi ilişkiler karşılıklı ilgiye dayanmaktadır.

Ayrıca Azerbaycan ve İsrail’in güvenilir bir askeri ortaklığı var. Evet, Azerbaycan en modern silahları İsrail’den alıyor ve bu silahlar Karabağ topraklarımızın düşman işgalinden kurtuluşunda ve ülke sınırlarının korunmasında büyük rol oynadı. Evet, İsrail yapımı insansız hava araçları 44 günlük Vatan Savaşımızda paha biçilmez bir rol oynadı.
Kuşkusuz Azerbaycan-İsrail ilişkilerinin yüksek düzeyde olması ülkelerimizin kalkınmasında ve güvenliğinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Elbette şunu da unutmamak gerekir ki, Azerbaycan Ordusu’nun en modern silahlarla donatılmasında, dostluk ilişkilerinde ve ülkemizin güvenliğinin ve milli çıkarlarımızın korunmasına çok önemli bir rol oynadı.
Azerbaycan ve İsrail arasındaki karşılıklı yarar sağlayan ilişkilerin dünyada ve bölgede barış ve istikrarı güçlendirmeye hizmet ettiğini belirtmeliyim. Azerbaycan-İsrail ilişkileri karşılıklı ilgiye dayanmaktadır ve ikili ilişkilerdir. Bugün İsrail aynı zamanda Azerbaycan petrolünün en büyük alıcılarından biridir.
İsrail ile iyi ilişkilerin Azerbaycan’a uluslararası arenada da yardımcı olduğunu söylemeliyim. Aynı zamanda dünyaca ünlü Yahudi lobi teşkilatları da Azerbaycan’ın küresel arenadaki çıkarlarını sağlamak için çalışıyorlar.
Belirtmeliyim ki, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yahudi lobisi de her zaman Azerbaycan’ın çıkarlarını savundu. Dolayısıyla, İsrail-Azerbaycan ilişkilerinin temelinde, gelecekteki gelişmeye ve karşılıklı ilgiye dayalı derin ve iyi düşünülmüş bir politika var. Yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı, Azerbaycan ile Yahudi lobisi arasındaki mevcut işbirliği Ermenileri korkutan ana faktörlerden biridir.
Elbette şunu da söylemeliyim ki, Azerbaycanlılar ile Yahudiler arasındaki tarihsel dostluk ve kardeşlik ilişkileri, Azerbaycan-İsrail işbirliğinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Aynı zamanda şu anda Azerbaycan’da binlerce Yahudi cemaati ve İsrail’de onbinlerce Azerbaycan asıllı Yahudi var.
Azerbaycanlılar ülkede yaşayan Yahudileri hiçbir zaman yabancı olarak görmediler, ayrıca Yahudiler Azerbaycan’ın sosyo-politik yaşamında her zaman aktif rol oynadılar.

Yahudi asıllı bir Azerbaycanlı olan God Nisanov, hem savaş sırasında hem de şu anda Gazilerimize olan üstün desteğiyle Azerbaycan’da her iki halkın gurur duyduğu bir şahsiyettir.”
“Olayla bağlantılı olarak desteğini her zaman hissettiğimiz İsrail devletine taziyelerimizi sunuyor, derdine ortak olduğumuzu ifade ediyoruz” diye belirtti.

 

Related posts