“Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyet, kardeşlik, dayanışmadır”

“Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyet, kardeşlik, dayanışmadır”

SİYASET 

“Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyet, kardeşlik, dayanışmadır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Afrika ile ilişkilerimizin ve iş birliğimizin geliştirilmesi insani ve girişimci dış politikamızın temel ilkelerinden birini teşkil ediyor. Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Afrika kıtasında Türkiye için önemli bir ortak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil eden bu tarihî ziyaretin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“İKİLİ TİCARET HACMİMİZİN 250 MİLYON DOLARA ÇIKARTILMASI HEDEFİNİ BELİRLEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Değerli dostumla görüşmelerimizde, ilişkilerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. İş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de dostluğumuza yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceğiz. İlk aşamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik. Az önce imzalanan anlaşmalar bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır.”

Güvenlik ve terörle mücadele konularında da iki ülke arasında iş birliğini ilerletmek istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanına FETÖ’yle mücadelemize verdiği samimi destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin, FETÖ’nün Kinşasa’daki okulunu 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfı’na devrederek, Türkiye ile dayanışmasını gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türk ve Kongo’lu öğretmenlerin görev yaptığı okulumuzda, hâlihazırda 538 öğrenci eğitim hayatına devam etmektedir. Okulumuzun, başarı grafiğini sürekli yükselttiğini görmekten ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarının okulumuza ve FETÖ’yle mücadelemize verdikleri güçlü desteği sürdürmelerini bekliyoruz.”

Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo’nun, Afrika Birliği Dönem Başkanı olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo’nun Afrika kıtasının istikrar ve kalkınmasına önemli katkılarda bulunan çalışmalar yürüttüğüne işaret etti.

“AFRİKA İLE İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİ İNSANİ VE GİRİŞİMCİ DIŞ POLİTİKAMIZIN TEMEL İLKELERİNDEN BİRİNİ TEŞKİL EDİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye olarak, ilişkilerimize büyük önem atfediyor, Afrika’nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en kalıcı, en gerçekçi çözümlerin, yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz. Afrika ile ilişkilerimizin ve iş birliğimizin geliştirilmesi insani ve girişimci dış politikamızın temel ilkelerinden birini teşkil ediyor. Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleriyle kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde iş birliğimizi gerçekleştireceğiz ve bunun gayreti içerisinde olacağız.”

2003 yılından bu yana yürüttükleri açılım ve ortaklık politikalarıyla kıtayla ilişkilerde ciddi ivme yakaladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilki 2008 yılında İstanbul’da, ikincisi 2014 yılında Malabo’da olmak üzere iki kez Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvelerini düzenlediklerini kaydederek, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde 28 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Salgın döneminde gönderdiğimiz tıbbi yardımlarla Afrikalı kardeşlerimizin yanında olduk. Kıtayla ilişkilerimizde yakaladığımız bu güçlü ivmeyi çok daha ileriye taşıyacağız. Stratejik Ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile düzenlemeyi öngördüğümüz Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin hazırlıklarını da ele aldık.”

Afrika Birliği Dönem Başkanı olan Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo ile iş birliği içinde hazırlık sürecini yürüteceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihî ziyaretin iki ülke için hayırlı olması temennisiyle konuk lidere teşekkür ederek, dost Kongo Demokratik Cumhuriyeti halkına Türk Milleti ve şahsı adına selamlarını iletti.

KONGO CUMHURBAŞKANI TSHİLOMBO: “İŞ BİRLİĞİMİZ DAHA DA GÜÇLENECEKTİR”

Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde ülkesinin kalkınması ve hedefleri kapsamında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin yer altı ve yer üstü kaynaklarından bahsettiklerini belirterek, “Her iki alanda da çok büyük potansiyelimizin olduğunu aktardık. Türkiye ise bizlerle birlikte tarım alanında birçok projeyi hayata geçirecektir ki tarım alanı da bizim önceliklerimizden birisidir” ifadesini kullandı.

Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo, maden kaynakları alanında da her iki ülkenin de yararına olacak şekilde kazan-kazan ilkesi doğrultusunda birlikte çalışacaklarını vurguladı.

Altyapı konusunun önemine işaret eden Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo, bu konuda birkaç Türk firmasıyla görüştüklerini ve Türk şirketlerinin ülkede büyük çaplı projeleri hayata geçireceklerini dile getirdi.

Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo, “Türkiye Cumhuriyeti ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasındaki iş birliği ve dostane ilişkiler ve Türkiye’nin Afrika ile olan olumlu ilişkileri iyi gitmektedir. Bu iş birliği daha da güçlenecektir” dedi.

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden gelen bir gazetecinin, Türkiye’nin, ülkesi adına somut neler yapabileceğini sorması üzerine, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Afrika içinde, yaklaşık 2 milyon 400 bin kilometrekareye sahip, toprakları, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle farklı bir ülke olduğunu söyledi.

Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesine yönelik “kazan-kazan” esasına dayalı bir sürecin başlatılacağını, bu amaçla konuk Cumhurbaşkanı’nın yarın İstanbul’da iş adamlarıyla bir araya geleceğini kaydetti.

İki ülke arasında ilk etapta 250 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirlendiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, en uygun zamanda iş adamlarını da yanına alarak Kongo’ya ziyarette bulunacaklarını, yer altı kaynakları, savunma sanayii, tarım ve tarım endüstrisi alanlarındaki imkânlarını ele alacaklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım endüstrisinin sıradan bir konu olmadığını, 100 milyona yaklaşan nüfusa sahip Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Türkiye’nin tarım ve hayvancılığa yönelik atacağı adımlarla birçok şeyi birlikte halledebilme imkânına sahip olabileceğine işaret etti.

Türkiye’nin savunma sanayiinde çok büyük imkâna ve güce sahip olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu konuda da birlikte atabileceğimiz adımlar söz konusu. Otomotiv sektöründe Türkiye yeni bir sıçramanın eşiğinde, burada da birçok adımlar atabiliriz. Tarım aletlerinde, az önce tarım endüstrisi dedim, bu konuda attığımız, atabileceğimiz birçok adımlar var ve tabii barajlar, bu konuda atılabilecek adımlar var. Ben kendilerine de söyledim. Özellikle yani derin su noktasında liman ihtiyacı çok önemli ve bu liman ihtiyacını bizim liman işletmecisi firmalarımız yapabilirler. Süratle, orada bu tür limanları kurup Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni farklı ülkelere muhtaç etmezler ve yaptığımız ikili görüşmelerde bunlarda mutabık kaldık. Yarın da İstanbul’da ben inanıyorum ki iş adamlarımızla yaptıkları görüşmelerde, bu konuda bu görüşmeleri yapacaklar ve süratle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin bizler her alanda yanında olacağız.”

AFGANİSTAN’DAKİ GELİŞMELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin Afganistan’da Kabil Havalimanı’nın işletmesine yönelik Amerika Birleşik Devletleri ve Katar ile yapılan görüşmelerden somut sonuç alınıp alınmadığı yönündeki soruyu şöyle cevapladı: “Biz şu an itibarıyla Kabil Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili işin başından itibaren olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk fakat geldiğimiz noktada, o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok ve biz olumlu yaklaşımımızı koruduk, koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize, yaklaşım tarzımıza olumlu bir süreç devam edecek olursa tabii ki biz de buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız bu konuda, Katar başta olmak üzere. Şu an itibarıyla, işte az önce biliyorsunuz, yani buna ‘kalıcı’ demek herhalde zor ama bir geçici kabine açıklandı, bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düşen sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun.”

Ortak basın toplantısı öncesinde anlaşmaların imza töreni gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kongo Cumhurbaşkanı Tshilombo huzurunda, iki ülke arasında üç anlaşma imzalandı.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/130399/-afrika-yla-iliskilerimizin-ozu-samimiyet-kardeslik-dayanismadir-

Related posts