“Türkiye, önümüzdeki dönemde de bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahı için katkılarını sürdürecektir”

“Türkiye, önümüzdeki dönemde de bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahı için katkılarını sürdürecektir”.
“Türkiye, önümüzdeki dönemde de bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahı için katkılarını sürdürecektir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, “1990’lardaki kriz dönemlerinde önemli bir diyalog mekanizması olarak işlev gören Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci, bu özelliğini zamanla daha da güçlendirmiştir. Biz, bölgedeki siyasi sorunlar için diyalogdan başka bir çözüm yolu bulunmadığına inanıyoruz. Bu anlamda, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin sunduğu fırsatlardan azami ölçüde istifade edilmesini destekliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Zirvemizde alınan kararların ülkeler ve Avrupa halkları için hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Toplantıya iştirak eden tüm dostlarımıza, katılımları ve değerli katkıları için huzurlarınızda şükranlarımı iletiyorum” dedi

“GÜNEYDOĞU AVRUPA İŞBİRLİĞİ SÜRECİ ARADAN GEÇEN ÇEYREK ASIRDA ÇOK ÖNEMLİ MESAFELER KAT ETTİ”

2021 yılında örgütün 25’inci yıl dönümü kutladıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci aradan geçen çeyrek asırda çok önemli mesafeler kat etti. Süreç, kuruluşundan bu yana geçen zamanda katılımcı ülkelerin bir araya geldiği, meselelerini açık yüreklilikle konuştuğu bir platforma dönüştü” ifadelerini kullandı.

7 ülkeyle başlayan yolculuğu bugün 13 katılımcıyla çok daha kararlı bir şekilde sürdürdüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıya, teşkilat üyesi, birbirine komşu 13 ülkeden devlet ve hükûmet başkanları, başbakan yardımcıları ve dışişleri bakanlarının iştirak ettiğini belirterek, “Koronavirüs salgınına rağmen Zirvemizin böyle yüksek bir katılımla gerçekleştirilmesini, önemli bir başarı olarak görüyoruz. Dostlarımızın, Zirve için ülkemize seyahat etmeleri sürece verilen desteğin işaretidir. Bu aynı zamanda, Türkiye’nin bölgedeki yapıcı ve kucaklayıcı rolüne gösterilen teveccüh, özellikle de salgınla mücadelede aldığımız tedbirlere güvenin sembolüdür” şeklinde konuştu.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin, bölgedeki 13 ülkenin tamamının aynı masa etrafında toplandığı yegâne oluşum olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “1990’lardaki kriz dönemlerinde önemli bir diyalog mekanizması olarak işlev gören İşbirliği Süreci, bu özelliğini zamanla daha da güçlendirmiştir. Biz, bölgedeki siyasi sorunlar için diyalogdan başka bir çözüm yolu bulunmadığına inanıyoruz. Bu anlamda, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin sunduğu fırsatlardan azami ölçüde istifade edilmesini destekliyoruz.”

“2030 STRATEJİ BELGESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİK BÜYÜME HEDEFİMİZE ULAŞMAMIZA YARDIMCI OLACAK”

Zirvede, Güneydoğu Avrupa coğrafyasındaki genel durumu ve son gelişmeleri etraflıca ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede kabul edilen Güneydoğu Avrupa 2030 Strateji Belgesinin de sürdürülebilir ekonomik büyüme hedefine ulaşılmasında yardımcı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Açılış konuşmamızda, Türkiye’nin bölgenin istikrarı ve refahına atfettiği önemin altını çizdik. Ülkemizin, Güneydoğu Avrupa’daki projelerinin rekabetçi bir anlayışla değil, istikrar ve refaha katkı amacıyla hayata geçirildiğini vurguladık. Türkiye’nin öncülüğünde yürütülen ve Barış Otoyolu olarak da adlandırılan Belgrad-Saraybosna Otoyolu bunun en önemli nişanelerinden biridir.”

Toplantıda ayrıca, göç ve salgın gibi sınamalarla ortak mücadelenin öneminin altını çizdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölge ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşme çabalarına verdikleri desteğin de teyit edildiğini söyledi.

Avrupa Birliği genişleme sürecinde oluşturulmak istenen suni “Batı Balkanlar” ve “Türkiye” ayrımının yanlışlığına dikkat çektiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin canlandırılması ve Güneydoğu Avrupa’daki tüm aday ve potansiyel adayların üyelik süreçlerinin hızlandırılması, Birliğe küresel ölçekte fayda sağlayacaktır. Temennimiz, muhataplarımızın da bu gerçeği görerek hareket etmesidir” diye konuştu.

1 Temmuz 2020 tarihinde devraldıkları Dönem Başkanlığı sırasında yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgenin ortak sorunlarını gözeterek belirlediğimiz öncelikler çerçevesinde 40’a yakın etkinliğe ev sahipliği yaptık. Salgın nedeniyle birçok etkinliği çevrimiçi gerçekleştirmek durumunda kaldık. Bölgenin kanayan yarası olan beyin göçü başta olmak üzere, adalet alanında iş birliği, tarım politikaları, diaspora, eğitim, afetlerle mücadele gibi konularda ortak çözümler geliştirmeye çalıştık. Tüm bu faaliyetlerimizi, iki temel ilkeyi gözeterek hayata geçirdik. Bunlardan birincisi, bölgenin sorunlarına en iyi çözümün yine kendi içinden çıkabileceği anlayışını ifade eden ‘bölgesel sahiplenme’ ilkesidir, bunu gerçekleştirdik. İkincisi ise, hiçbir paydaşı ötekileştirmemek gerektiğine işaret eden, “kapsayıcılık’ ilkesi oldu” dedi.

“İŞBİRLİĞİ SÜRECİ ÜYELERİNİN HASSASİYETLERİNİ HER AŞAMADA GÖZETTİK”

“Yalnızca ikili düzeyde değil, çok taraflı platformlarda da fark oluşturan, değer katan, adilane yaklaşım izleyen bir ülke olduğumuzu dönem başkanlığımız sırasında bir kez daha ortaya koyduk” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşbirliği Süreci üyelerinin hassasiyetlerini her aşamada gözettik. Ülkeler arasındaki farklılıkların teşkilatın çalışmalarına olumsuz yönde sirayet etmemesi için dikkatli davrandık. Tüm ülkelerin hassasiyetlerini gözeterek, kuşatıcı ve kucaklayıcı olmaya gayret ettik. Üyeler arasındaki veya üyelerin kendi içindeki dengeleri de dikkate alarak, iş birliği ortamının sağlıklı şekilde ilerlemesini mümkün kıldık.”

Toplantılar marjında bazı devlet ve hükûmet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirme fırsatı da bulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Keza, yarın da Antalya Diplomasi Forumu’na ev sahipliği yapacağız. Zirve vesilesiyle, Dönem Başkanlığını Yunanistan’a devrettik. Komşumuz Yunanistan’a bu önemli görevde başarılar diliyorum. Başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere, Dönem Başkanlığımızın başarıyla icra edilmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye, önümüzdeki dönemde de bölgenin barış, istikrar, huzur ve refahı için katkılarını sürdürecektir” dedi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/128365/-turkiye-onumuzdeki-donemde-de-bolgenin-baris-istikrar-huzur-ve-refahi-icin-katkilarini-surdurecektir-

Yayın Tarihi: 18 Haziran 2021

Son Güncelleme: 18 Haziran 2021

DÜNYA