2023 yılı sonuçlarına ilişkin basın toplantısına ilişkin basın açıklaması

2023 yılı sonuçlarına ilişkin basın toplantısına ilişkin basın açıklaması

SİYASET 

 

 

No:744/23, 2023 yılı sonuçlarına ilişkin basın toplantısına ilişkin basın açıklaması

 

 

 

28 Aralık 2023 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nda 2023 yılı sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Dışişleri Bakanlığı yöneticileri, yerli ve yabancı medya temsilcileri katıldı.

 

 

 

Basın toplantısında, 2023 yılında yabancı ülkelerle ikili ve çok taraflı işbirliği, ülkemizin ekonomik, insani diplomasisi ve uluslararası yardım faaliyetleri, çatışma sonrası dönemde diplomatik çalışmalar, Azerbaycan vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik çalışmalar, Azerbaycan vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik çalışmalar, 2023 yılında düzenlenen tedbirler ele alındı. dış politika bilgilerinin sağlanmasıyla bağlantılı olarak iş ve personel konularında analitik kapsamlı bilgiler verildi.

 

Basın toplantısında konuşan Bakan Ceyhun Bayramov, Ulu Önder Haydar Aliyev’in 100’üncü yıl dönümünü kutladığımız 2023 yılının, kendisi tarafından kurulan ve şu anda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti altında yürütülen dış politikamız açısından başarılı ve zengin bir yıl olduğunu söyledi. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in liderliğinde.

 

 

 

Yıl içerisinde Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere komşu ülkelerle temaslar yoğunlaştırıldı, 44 ülke ile çeşitli alanlarda 161 belge imzalandı, 25 ülke ile siyasi istişarelerde bulunuldu. Ülkemizin 2023 yılında Bağlantısızlar Hareketi, BM Orta Asya Ekonomileri Özel Programı (SPECA), Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne başarıyla başkanlık ettiği, diğer bölgesel ve uluslararası kuruluşlarla işbirliklerini sürdürdüğü belirtildi. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin gelecek yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansına (COP-29) ev sahipliği yapma adaylığının onaylandığı özellikle kaydedildi.

 

Ekonomik diplomasi alanında ise bu yıl Azerbaycan’ın uluslararası enerji güvenliği ve transit taşımacılığının sağlanmasındaki rolünün arttığı belirtildi.

 

Kayıp kişilerin akıbetinin ve mayın tehdidinin aydınlatılmasına yönelik insani diplomasi doğrultusunda çalışmalar yapıldığı kaydedildi.

 

 

 

Uluslararası kalkınma yardımları alanında ise etkinlik katılımcılarına, yıl içinde kardeş Türkiye Cumhuriyeti’nde meydana gelen yıkıcı deprem, Ukrayna’daki durumla ilgili olarak ülkemizin sağladığı insani yardımlar ve Ukrayna’daki gelişmeler hakkında detaylı bilgi verildi. Ülkemizin uluslararası yardım programları .

 

 

 

Çatışma sonrası dönemde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin sağlanması, barış gündeminin ilerletilmesi ve ülkemize yönelik karalama kampanyasının önlenmesi amacıyla tarafımızdan pratik adımlar atıldığı kaydedildi.

 

Temasların dinamiğine rağmen Ermenistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve müzakere taklidi yapmasının süreci aksattığına dikkat çekildi .

 

 

 

Ancak 19-20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen yerel terörle mücadele tedbirleri sonucunda, Ermenistan’ın topraklarımızdaki yasadışı askeri varlığına son verilerek, bölgede barış ve güvenliğin tesis edilmesi yönünde tarihi bir fırsat yaratıldığı vurgulandı. bölge .

 

Bakan Ceyhun Bayramov, 2023 yılında Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıldır işgal ettiği topraklarımızda işlediği suçlardan dolayı uluslararası hukuki sorumluluğunun tespiti yönünde çalışmalara devam edileceğini söyledi .

 

 

 

Yıl içerisinde yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması, askeri çatışmalar, doğal afetler ve yabancı ülkelerdeki diğer krizler nedeniyle yurtlarından tahliye edilmesi ve onlara sunulan konsolosluk hizmetlerinin geliştirilmesi yönünde pratik adımlar atılmıştır .

 

 

 

Dışişleri Bakanlığı tarafından ” Haydar Aliyev Yılı ” kapsamında 80’den fazla diplomatik misyonun da aralarında bulunduğu çeşitli etkinlikler düzenlendiği kaydedildi .

 

 

 

Dışişleri Bakanlığı personel alımı sürecinin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar ve Dışişleri Bakanlığı’nda yürütülen rekabet süreci hakkında detaylı bilgi verildi.

 

 

 

 

Paylaş
BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no74423

 

 

 

Related posts