Министър-председателят Кирил Петков се срещна със словашкия премиер Едуард Хегер

Министър-председателят Кирил Петков се срещна със словашкия премиер Едуард Хегер

DÜNYA 

 

 

 

 

Министър-председателят Кирил Петков се срещна със словашкия премиер Едуард Хегер

България и Словакия имат близки позиции и сходни интереси по много от актуалните въпроси за региона и за Европа, което е предпоставка за още по-тясно сътрудничество между нашите две държави, заяви министър-председателят Кирил Петков по време на срещата му с премиера на Словашката република Едуард Хегер. Такава визита в Братислава на ниво български премиер не е имало от десет години и настоящото посещение на Петков е знак за интереса на България да задълбочи партньорството си със Словашката република.

 

В рамките на разговора словашкият премиер приветства твърдата позиция на България относно едностранното прекратяване на доставките на газ от „Газпром“. Петков и Хегер се обединиха около разбирането, че общите действия на ЕС в енергийната сфера са от ключово значение, за да има диверсификация и сигурност.

 

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна потенциала за сътрудничество между България и Словакия в значими сфери като икономиката и инвестициите. Петков определи като добра основа за по-сериозно взаимодействие близките позиции на двете страни и по европейските въпроси за кохезионната и общата селскостопанска политика.

 

На срещата беше обсъдена също темата за борбата с корупцията, която е един от постоянните приоритети на българското правителство. Премиерът Петков изтъкна близките позиции на България и Словакия по отношение на необходимостта от разширяване мандата на европейската прокуратура, така че да бъдат разследвани по-широк кръг престъпления. Според Петков това би било правилна стъпка, която ще е от полза включително за върховенството на закона в България.

 

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/ministar-predsedatelyat-kiril-petkov-se-sreshtna-sas-slovashkiya-premier-eduard-heger

 

 

 

 

 

 

Related posts